Șomajul, din ce în ce mai redus: oamenii au pus mâna pe muncă, în toată Europa

de: Mădălina Bahrim
10 01. 2023

Avem noi date statistice referitoare la evoluția ratei șomajului în Europa, iar cifrele sunt de natură să ne insufle o doză puternică de optimism, deoarece se pare că numărul persoanelor fără loc de muncă este în scădere.

Conform unei analize proaspăt publicată de Eurostat, în noimebrie 2022 – ultima lună pentru care s-au realizat statistici – rata șomajului era pe o linie descendentă în zona euro. În cele 19 țări ce folosesc moneda unică europeană, rata șomajului era de 6,5%, în timp ce în Uniunea Europeană a rămas la 6%, nivel constant cu luna precedentă. Din fericire pentru noi, românii, țara noastră se află în rândul statelor membre cu rate mici ale șomajului. Vorbim despre un nivel de 5,4% în luna noiembrie, dar în alte regiuni situația este mai îngrijorătoare.

Completând cifrele Eurostat cu o analiză recentă a INS, se pare că România are în jur de 440.000 de persoane care nu sunt integrate în câmpul muncii în momentul de față. Numărul exact de șomeri din România, furnizat de Institutul Național de Statistică se ridică la 447.700, pentru finele lunii noiembrie 2022.

Foarte mulți tineri n-au un loc de muncă oficial – asta e marea problemă a zilelor noastre!

Îngrijorător este că avem foarte mulți tineri ce nu sunt încadrați în câmpul muncii, procentul acestora, conform INS, este de 22,9%. Aici avem în vedere persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani. De altfel, în țară avem mai mult șomeri bărbați decât femei. 5,8% este procentul bărbaților români fără serviciu, comparativ cu 4,9% în cazul femeilor.

Prin comparație, la nivelul blocului comunitar, rata șomajului în rândul tinerilor era de 15,1% în Uniunea Europeană și în zona euro.

În cifre absolute, Eurostat ne transmite că 12,950 milioane de persoane din UE, dintre care 10,849 milioane în zona euro, nu au un loc de muncă, deși traversăm cu toții o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic, cu valuri de scumpiri și incertitudini economice pe plan intern și internațional.